Nu går de att boka lymfbehandling-djupvåg!

Hem / NYHETER / Nu går de att boka lymfbehandling-djupvåg!
Nu går de att boka lymfbehandling-djupvåg!

Kroppens rengöringssystem

Det lymfatiska systemet har som uppgift att bekämpa infektioner, transportera fett från tunntarmen till blodet och föra bort uttjänta celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader . Det finns i hela kroppen, i armhålorna, ljumskarna och i buken finns större anhopningar av lymfknutor. Till de lymfatiska organen räknas lymfknutor, mjälten och thymus, tonsillerna och benmärgen. Men även slemhinnor, bihålor, svalg, tonsiller, vagina och huden tillhör lymfan samt viss vävnad i magen och tarmarna.

Varför är det då så viktigt för alla att hålla igång lymfsystemet?

– För att hålla oss friska.

Ett trögt lymfsystem jobbar långsamt och kan ge svullna fötter, ben och fingrar. Och när vi till exempel stukar foten och den svullnar upp är det lymfsystemet som ska transportera bort överskottsvätskan så att svullnaden kan lägga sig. Om lymfsystemet är trögt och inte klarar av att rensa bort slaggprodukterna kommer de att samlas upp i bindväven och kan med tiden bli till fibroser. Fibroser är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Fibroserna gör ofta ont vid beröring. De vanligaste områden där du kan märka om ditt lymfsystem är trögt, är nacken, runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken. Men också vid gamla skador och ärr där det kan ha bildats fibroser som gör det svårt för lymfvätskan att passera.

Symtom på ett icke fungerande lymfsystem

  • Tung i kroppen
  • Dålig blodcirkulation
  • Spänningar i nacken
  • Värk
  • Svullnad av olika kroppsdelar
  • Yrsel/huvudvärk
  • Domningar i händer/fingrar/ armar
  • Sömnproblem
  • Frusen

Boka ett möte med Linda Hultkrantz från Shape-it på 1845Gym nu! Ring 0555-709950 eller prata med oss i receptionen så berättar vi mer om detta ”glömda/okända” kroppssystem.