Psoas och vad VI kan göra åt det!

Hem / NYHETER / Psoas och vad VI kan göra åt det!
Psoas och vad VI kan göra åt det!

Psoas och vad VI kan göra åt det!

Höftböjaren är den muskel som är bryggan mellan övre och undre kropphalvorna och är kroppens i särklass enskilt starkaste muskel. Det är den enda muskeln i din kropp som står i direktkontakt med hjärnstammen och reptilhjärnan. Den ska reagera på tusendelar av en sekund och ta dig blixtsnabbt ur en farlig situation, inbillad eller verklig. Den är helt enkelt din överlevnadsmuskel.

Höftböjaren består av tre separata muskler: psoas major, psoas minor och iliacus. Tillsammans bildar de en mycket stark muskel som heter iliopsoas men den kallas oftast bara för psoas (uttalas ”soas”). Den har sitt ursprung på främre delen av 12 bröstkotan, ländkotorna samt ner till höftleden och ledkapseln och fäster på framsidan av lårbenet strax under höftleden. Varje muskel omsluts av muskelfascia och även muskelfiber och sk muskelbuntar i muskeln omsluts av fascia för att ge stabilitet och styrka. Ju starkare muskeln är desto mer fascia har den. Dess uppgift är att lyfta benet och böja överkroppen framåt. Eftersom den står i direkt kontakt med reptilhjärnan och vårat sympatiska nervsystem ”fight or flight” som aktiveras i stressande och hotfulla situationer lagrar den även trauma.

Om psoasmuskeln drar bäckenet snett förflyttas vår lodräta hållning och sättet vi går på. Med en korrekt och fungerande psoas ligger belastningen lodrätt rakt ner genom benen och gången kommer från solarplexus istället för att tyngden snedbelastar höfter och knän. Skulle psoas tippa bäckenet och dra det snett kan effekten av det bli att ena benet ”blir kortare”. Det har dragits uppåt och blir då lite kortare än det andra benet. För att fortsatt kunna hålla oss upprätta utan att ramla kompenserar kroppen genom att förskjuta vinkeln upp genom ryggraden. Det innebär att vi blir sneda, kanske ända upp till huvudet.

Problem i psoas är ofta inblandat i helt andra symptom: rygg, nacke, axlar, ben och mycket mer – långt ifrån den plats där ursprunget till problemet är. Vår snabba livsstil som ofta bygger på adrenalin och kortisol gör att vår psoas ligger i beredskap hela tiden på grund av kopplingen till det sympatiska nervsystemet som reglerar utsöndring av stresshormonerna.

Psoas är vår ursprungliga kontakt med det centrala nervsystemet och den är så mycket mer än bara en muskel som utför en rörelse. Här ligger din magkänsla, din intuition och den kallas även Själens muskel, Muscle of the Soul. Den är den muskel som får dig att kunna vika dig, rulla ihop dig till en boll, skydda sig – starkt kopplad till hjärnstammen och snabba reaktioner. Det är här kroppen lagrar trauma: fysiska och emotionella övergrepp, , , olyckor, våld, , alla former av chock, hot, , sjukdomar, dödsfall hos nära och kära och allt som påverkar oss negativt i en situation vi blev fast i, som vi inte kunde ta oss ur – då slår psoas på och vill ta dig bort ur sitationen. Där ligger mjuka trauman likväl som hårda trauman.

Psoas skiljer inte på dem.

Psoas lagrar minnen.

Psoas vill skydda dig.

Psoas aktiveras vid all form av stress och påverkar hela nervsystemet och hela kroppen ut i armar och ben. När muskeln är stressad har den inte full funktion och muskeln upplevs svag.

Vad kan vi göra?
Modern forskning visar att fascian är ett nätverk som sammanbinder hela kroppen och ger oss därmed ett av svaren på varför vi upplever symtom i andra delar av kroppen än där ursprungsproblemet är. Om vi tänker oss fascian som ett spindelnät där spindeln känner exakt hur nätet rör sig få vi en helt annan förståelse för hur viktig fascian är för att kroppen ska fungera optimalt och hur viktigt det är att behandla fascian.

Origopati-Upprätning= Mjuka manuella tekniker, varvat med funktionella rörelser, manuell pressur och balansering. Väldigt effektivt om du känner dig sned eller överkompenserar en sida ihop med Djupvågsmassage är ett effekt sätt att släppa på spänningar i fascian och återställa normal cirkulation och funktion i muskeln.

 

Linda på ShapeIt erbjuder behandlingar som motverkar psoas! Vill ni veta mer eller boka en tid kan ni höra av er till oss i receptionen på 0555-70995