Varför fungerar djupvågsbehandling så bra?

– Fascian, eller bindväven som det också kallas, kan liknas vid en nylonstrumpa utan början eller slut som finns under huden och sedan fortsätter runt muskler, muskelfibrer, organ, celler, senor ligament för att fästa i skelettet.

– Fascian består av många olika lager som glider mot varandra och för att friktion inte skall uppstå måste det finnas smörjmedel och det smörjmedlet heter hyaluronsyra och det bildas vid tryck och rörelse.

– Fascian utgör ca 20% av din kroppsvikt.
I fascian går nervsignalerna med 1250m/s jämfört med i en muskel där de går med 10-50m/s. Det är nerverna som styr allt i din kropp tex hjärta, tarmar, njurar, lever, hjärna, muskler osv osv.

– Fascian utgör största delen av vår biomekanik dvs det är den som håller ihop oss så vi inte faller ihop och ser till att vi kan röra oss.

– Fascian fungerer som en svamp, suger upp och trycker iväg ca 7 liter vatten i ett ständigt flöde, som i en bäck. Blir detta vatten stillastående kan det liknas vid att vattnet i bäcken blir stillastående och det blir ju ganska snabbt otjänligt.

– Vattnet hjälper till att hålla fascian och kroppen ren, det hjälper kroppen att läka om flödet finns där.

– Om fascian/kroppsstrumpan styvnar på ett ställe pga tex ett slag, dålig hållning, att vi rör oss för lite eller av att vi dricker för lite vatten så kan symptomet visa sig någon helt annan stans på kroppen.

– Tänk dig att den styvnar vid vänster höft, då kommer hela din vänster sida att dras ihop och du kommer att få svårare att lyfta båda armarna. Kanske får du ont i axlen pga av att hållningen blir dålig av knuten vid höften. Flödet av vattnet blir sämre vilket i sin tur kan orsaka mer problem och så blir det en ond cirkel.

Med detta i tankarna så är det inte så svårt att förstå varför djupvågsbehandlingen funkar så bra. Det är både tryck och rörelse i ett som går genom hela muskeln och tar alla lager av fascia/bindväv/kroppsstrumpa. Därför är det också viktigt att göra en behandling regelbundet för att hålla fascian i trim för att förebygga problem